به منظور تدوین مقررات ملی ساختمان موضوع ماده 33 «قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان» شامل اصول و قواعدی که رعایت آنها در طراحی، محاسبه، اجرا، بهرهبرداری و نگهداری ساختمان و نظایر آن با هدف تأمین ایمنی، بهداشت، بهرهدهی مناسب، آسایش و صرفه اقتصادی ضروری است، «شورای تدوین مقررات ملی ساختمان» در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تشکیل شده است. اعضای «شورای تدوین» به تعداد 24 تا 26 نفر کارشناس و مدیر مجرب و برجسته و صاحبنظر از بخش دولتی ، بخش خصوصی ، دانشگاهها و نهادهای حرفهای با تخصصهای گوناگون مرتبط با رشته ساختمان که با مقتضیات کشور از نظر علمی، فنی و اجرایی آشنایی کامل دارند و یا دارای سابقه تدوین مطالب فنی و تألیفات واجد ارزش علمی در زمینه تخصصی رشته خود باشند، توسط رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی دعوت میگردند. معاون مسکن وساختمان وزارت راه و شهرسازی و رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن وشهرسازی نیز در زمره اعضای شورای تدوین می باشند. اعضا و رئیس شورای تدوین با معرفی رئیس مرکز و با حکم وزیر راه و شهرسازی، برای مدت 2 سال منصوب میگردند. اهم وظایف «شورای تدوین» عبارت است از:
1) پیشنهاد و بررسی مواردی که درباره آنها باید مباحث مقررات ملی ساختمان تهیه وتدوین گردد.
2) بررسی و پیشنهاد روش تدوین مباحث مقررات ملی ساختمان ایران شامل نحوه بیان، روش نگارش، واژهبندی، تعاریف یکسان و موارد نظیر آن، و ایجاد هماهنگی در کلیه مباحث و فصول مقررات ملی ساختمان.
3) بررسی و تصویب متن نهایی مباحث مقررات ملی ساختمان تهیه شده توسط «کمیتههایتخصصی» مقررات پس از اعمال نظرات و پیشنهادات
4) پیشنهاد دامنه کاربرد، حوزه شمول مباحث مقررات ملی ساختمان و آئیننامه کنترل اجرای آنها و سایر مدارک فنی نظیر استاندارد، آئیننامه و مشخصات فنی.
5) ارسال متون نهایی تصویب شده و پیشنهاد دامنه کاربرد و حوزه شمول آنها به وزیر راه و شهرسازی به منظور طی مراحل لازم جهت ابلاغ قانونی مقررات.
«شورای تدوین» برای تدوین مباحث مختلف مقررات ملی ساختمان، کمیته های تخصصی متشکل از افراد متخصص و صاحبنظر در تخصص مربوط، تشکیل میدهد که اعضا ورئیس آن توسط «شورای تدوین» و به حکم رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی به مدت دوسال منصوب میشوند. اهم وظایف کمیتههای تخصصی عبارت است از :
1) نظرخواهی مستمر از کارشناسان و صاحبنظران، برگزاری میزگردها و کنفرانسهای تخصصی به منظور به روز درآوردن و غنای هر چه بیشتر مباحث مقررات ملی ساختمان.
2) تدوین پیشنویس نهایی و ارائه آن به «شورای تدوین».
3) تهیه فهرستهای وارسی (چک لیست) برای مباحث مقررات ملی ساختمان.
شورای تدوین علاوه بر بازنگری مداوم و ادواری که بنابر مورد، توسط کمیتههای تخصصی صورت میگیرد، حداکثر هر سه سال یکبار بازبینی وتجدیدنظر در هر یک از مباحث را در دستور کار خود قرار میدهد.
